Olcsó repülőjegy foglalási tippek

július 14th, 2010 - 10:03

Az utazás, az ismeretlen felfedezése ott munkál minden emberben. Megszámlálhatatlan módja, formája létezik, életkortól, anyagi helyzettől, érdeklődéstől és még sorolhatnánk mennyi mindentől függ az, hogy ki hogyan utazik. Ebben a kis ismertetőben kimondottan azokkal a pontokkal foglalkozunk, amiket át kell gondolni ahhoz, hogy utazási irodánkban a legkedvezőbb áron találja meg az igényeknek leginkább megfelelő megoldást.


Foglaljon minél korábban!

Általánosságban elmondható, hogy a kedvező ár érdekében érdemes minél előbb lefoglalni a repülőjegyet. A jegy árát az adott járatra már eladott helyek száma nagyban befolyásolja: minél jobban telített egy járat, annál drágábban lehet a maradék szabad helyekhez hozzájutni. Bizonyos esetekben a légitársaságok elővételi akciókat is meghirdetnek, melynek során pl. 4-6 hónappal az utazás előtt még kedvezőbb áron lehet jegyhez jutni. Néha azonban elővételi kötelezettséget is előírhatnak, azaz a legolcsóbb jegyet pl. az indulás előtt legalább 30 nappal meg kell venni. Az elővételi határidőt elmulasztva a jegy akár több tízezer Ft-tal is drágulhat.


A „hétvége-szabály”:
Az utazás időpontjának tervezésénél ajánlatos figyelembe venni azt, hogy a legtöbb társaság turista osztályú jegyeit akkor lehet igénybe venni, ha minimum egy szombat estét az végcélon tölt az utas. Kivételes akciók esetén, illetve tengeren túli országok esetén ez a minimálisan kint töltendő idő 6 illetve 14 nap is lehet. Ugyanígy meghatározzák azt az időtartamot is, melyet maximálisan el lehet tölteni a kiválasztott városban. Ez általában 1, 3, 6, 12 hónap (illetve komoly árcsökkenéssel járó akciók alkalmával ez akár 14 nap is lehet).


Szezonon kívül olcsóbb!
Vannak az évnek olyan időszakai, szezonjai mikor nagyon zsúfoltak a járatok, ezért érdemes az utazás előtt akár több hónappal elkészíteni a foglalást, illetve felkészülni arra, hogy ezekben a szezonokban a legtöbb légitársaság emelt árakon értékesíti járatain a helyeket. Két nagy főszezon: nyár (június, július, augusztus) és tél (december, január) a kezdetet és a véget jelző időpontok évről évre változnak minden légitársaságnál. Ezen kívül emeltebb árakat találhatunk a kiemelt ünnepek (pl. Húsvét, Amerikában: Hálaadás) és nagyobb, nemzetközi érdeklődésre számottevő események (pl. Forma 1, Olimpia, nemzetközi konferenciák) körül.


Rugalmas útiterv
Érdemes az előre eltervezett utazási napoktól pár nappal eltérve is árajánlatot kérni. Például a hétvégi indulásokra hamarabb elfogynak a helyek, így érdemes azzal a lehetőséggel is számolni, hogy pl. egy szerdai vagy csütörtöki indulással pénz tudunk megtakarítani.


Légitársaságok akciói
Honlapunkon megtalálhatóak a legjobb áras akciók budapesti vagy bécsi indulással. Az akciók általában csak egy rövid időszakra szólnak és szigorúbb feltételeik vannak. Kimondottan légitársasági akciókat is kínálunk, pl Malév, Lufthansa, Swiss, British Airways, Air France/KLM vagy Turkish Airlines. Heti hírlevelünkben is folyamatosan közöljük legjobb akciós repülőjegy árainkat. (Feliratkozáshoz kattinson ide!) Rendszeresen böngészve őket akár több tízezer forint is megspórolható.


A kötött jegy olcsóbb, mint a rugalmas
A legolcsóbb jegyeknek speciális feltételrendszerük van, melyek minden légitársaságnál máshogy alakulnak. Általánosságban elmondható, hogy minél szigorúbb feltételekkel rendelkezik egy jegy, annál olcsóbb. A légitársaságok a rugalmasságot (pl. dátummódosítási vagy jegyvisszaváltási lehetőség, lazább jegyvételi határidő, rövidebb minimális kint tartózkodás, stb.) magasabb áron kínálják.


OPEN jegy helyett módosíthatót!
Ez a jegytípus általában teljes árú, nem kedvezményes díjtételt takar, melynél a jegyvételkor még nem kell lefoglalni a visszaúti dátumot. Helyette célszerű egy jóval kedvezőbb árú, módosítható visszaúti dátumú jegyet vásárolni, melynek ára a majdani módosítás díjával együtt is csak a töredéke egy OPEN jegy árának.


Bécsi indulás
Nemcsak budapesti, hanem bécsi indulású kedvezményes jegyeket is kínálunk, érdemes az árakat összehasonlítani.

Gyermek és csecsemő kedvezmények
A gyermekkedvezmény az utazás megkezdésekor 2 évnél idősebb, 12 évnél fiatalabb gyermekek számára adható. Ezek a jegyek általában 25-33%-kal olcsóbbak, mint a felnőttjegy. Fapados légitársaságoknál nincs gyermekkedvezmény. 2 évesnél fiatalabb csecsemők: csecsemőjeggyel olyan babák utazhatnak, akik a hazaérkezésig nem töltik be a 2. életévüket. Számukra a rendszer nem foglal ülőhelyet, így a szülők ölében utaznak. A kedvezmény mértéke átlagosan 90%.


Ifjúsági kedvezmények
Egyes légitársaságok kínálnak 12-25 éves korúak részére a felnőtt jegyeknél olcsóbb vagy rugalmasabb feltételű ifjúsági jegyeket is, melyeket irodáinkban foglalhat le.


Diák és tanár kedvezmények
A diákok számára (általában 12 és 36 éves kor között) és tanároknak (nevelők, oktatók) számos légitársaság kínál kedvezményes utazási feltételeket STA Travel Blue jegyen. Magyarországon a Vista irodáiban és az STA Travelnél 65 légitársaság, köztük a Malév és az Alitaliától az Emiratesen és a Qataron keresztül a Quantasig további 64 nagyszerű légitársaság járataira válthatók diák és/vagy tanár jegyek, melyek feltételeikben mindig sokkal kedvezőbbek a „felnőtt” jegyeknél, árban pedig jellemzően 5-80%-kal olcsóbbak. A kedvezmények sok esetben a jogosulttal együtt utazó, önmagában nem jogosultra is kiterjeszthetők, így minden alkalommal érdemes rákérdezni a kedvezményes jegyekre!
 

Comments are closed.