Stockholm Arlanda – a környezetbarát repülőtér

július 14th, 2010 - 11:50

A stockholmi Arlanda repteret üzemeltető LFV csoport célkitűzése, hogy 2005-ről 2010-re a reptér energiafelhasználását 30%-kal csökkentsék és a működéshez szükséges energiát teljes egészében csak megújuló energiaforrásokból nyerjék.

 

2012-re pedig nullára szeretnék csökkenteni az üzemeltetésből származó szénmonoxid kibocsátást. A svéd főváros legnagyobb repülőtere már 2005 óta csak környezetbarát módon előállított elektromos áramot használ fel és 2006 óta a távfűtést is bioüzemanyaggal oldja meg.

 

Hogy a fűtés és a légkondícionálás még gazdaságosabb és környezetkímélőbb legyen, 2009 nyarán üzembe helyezték az „Aquifert”– Ez a gigantikus víztárolórendszer mint egy termoszt, úgy használja az Arlanda alatt elterülő talajvíz-készletet hűtésre és fűtésre. Nyaranta a hideg talajvizet kiszivattyúzzák és a hideg vízzel a reptér épületeit hűtik. A felmelegedett vizet aztán visszapumpálják a talajba. Télen ezt a felmelegedett vizet ismét felhozzák, vele fűtenek majd a lehűlt vizet ismét visszavezetik a tárolórétegekbe.

 

Az üzemeltetők nemcsak az épületek energiafelhasználása, hanem a repteret használó légi és földi járművek környezetkímélőbb üzemeltetésére is gondot fordítanak. A „green approach”, azaz a „zöld megközelítés” szerint a gépek a légikikötő megközelítésekor egyenletesen süllyed utazómagasságról a kifutó eléréséig, a korábbi, szintenként süllyedéshez képest. Ezzel a módszerrel kisebb tolóerő szükséges, ami alacsonyabb üzemanyagfogasztást és kisebb zajkibocsátást eredményez. 2006-tól napjainkig már több, mint 10.000 ilyen „zöld megközelítésre” került sor. A módszer hátránya, hogy csúcsidőszakban nem lehet alkalmazni, mivel a zöld és normál megközelítéssel leszálló forgalom egymással nem keverhető. 2012-re a cél az, hogy a leszállások 80%-a “green approach” szerint történjen.

 

A földön közlekedő környezetbarát járművek is elsőbbséget, kiváltságokat élveznek: az ecotaxik külön drosztot kaptak és arányuk 2009-re elérte a 43%-ot. Szeretnék elérni, hogy 2010-re csak ecotaxik fuvarozzák az utasokat. A parkolóban a legkedvezőbb helyeket a környezetbarát járművek számára tartják fenn. 2012-re a tervek szerint az Arlandán belül közlekedő szolgálati járművek is kizárólag megújuló energiát használnak fel illetve környezetbarát minősítéssel rendelkeznek majd.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.