Bioüzemanyaggal repül 2012-től a Lufthansa

július 14th, 2010 - 12:26

A Lufthansa a tervek szerint két éven belül alkalmazza a bioüzemanyagot a repülőgépek üzemeltetésére, a kerozinba keverve.

A német cég legfőbb versenytársa, a KLM tavaly már végzett próbarepüléseket bioüzemanyaggal, s terveik szerint már jövőre ilyen keverékkel járnak majd a gépek.

Az amerikai Continental Airlines – amely a United Airlines céggel egyesülve hamarosan a világ legnagyobb légicége lesz – szintén kipróbálta a repülést biológiai úton előállított üzemanyaggal.
A légiközlekedés a globális széndioxid-kibocsátás 2-4 százalékát adja. Becslések szerint 2050-ben az ágazat kibocsátása elérheti a 2,4 milliárd tonnát, ami a jelenlegi mennyiség négyszerese.

Az Európai Bizottság 2012-tõl a légitársaságokra is kiterjesztette a széndioxid kvóta kereskedelmére vonatkozó rendszert. A kvótán felül szennyező anyagot kibocsátó légicégeknek ugyanúgy a szabadpiacon kell majd többletengedélyeket vásárolniuk az európai rendszerben lévõ bármely vállalattól, mint eddig is az iparvállalatoknak. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kevesebb kerozint használó légitársaságoknak kevesebb engedélyt kell venniük.

Forrás: MTI / fotó: e’m company

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.