Bezárják a várnai repülőteret

szeptember 30th, 2011 - 12:50

Október 15-től 2012. február 28-ig a futópálya felújítása miatt, lezárják a forgalom elől a várnai nemzetközi repülőteret. A csaknem 30 millió dollárba kerülő munkálatok elvégzésére a német Max Boegl Bauunternehmung építőipari cég kapott megbízást. A repülőteret koncessziós szerződés alapján üzemeltető Fraport Twin Star Airport Management idén júliusban jelentette be, hogy az elkövetkező három év során összesen 123,7 millió dollárt irányzott elő a várnai és a burgaszi repülőtér modernizálására és bővítésére.
A két légikikötő privatizálására még 2005-ben kiírt pályázatot eredetileg a dán Copenhagen Airports nyerte meg, de később kiderült, hogy több feltételnek mégsem felelt meg. Ezért 2006-ban a bolgár kormány a második helyezett német Fraport AG vezette konzorciummal írt alá 35 évre szóló üzemeltetési szerződést, mely ezzel egyidejűleg, összesen 403 millió eurós beruházásra vállalt kötelezettséget a koncesszió teljes idejére. Ezen túlmenően vállalta, hogy évente megfizeti a bolgár kormánynak a koncesszióból származó bevétel vagy a repülőtéri illetékek 19,2%-át, attól függően, hogy éppen melyik a nagyobb.
A Bulgária idegenforgalma szempontjából kulcsfontosságú fekete-tengeri repülőterek működtetésére a francia Vinci csoport is pályázott, majd jogi úton próbálta akadályozni a szerződés aláírását. A bolgár legfelsőbb bíróság azonban kimondta, hogy a Vincinek nincs joga fellebbezni a szófiai kormány döntése ellen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.