Megválik a Flyniki-től Lauda

november 17th, 2011 - 13:51

Niki Lauda magánalapítványától az Air Berlin német légitársasághoz kerül a “flyniki” diszkont légitársaság többségi tulajdonrésze jövőre. Ezt régi és az új tulajdonos közösen jelentette be kedden az osztrák fővárosban.
A Lauda alapította cég 50,1 százaléka annak a 40,5 millió eurós kölcsönnek a fejében vándorol most az Air Berlinhez, amelyet tavaly februárban kapott a vállalat a német társtulajdonos-vetélytárstól.

 

A vállalat ezzel az eddig 49,9 százalékban társtulajdonos Air Berlin kizárólagos tulajdonába kerül. Lauda az Air Berlin igazgatótanácsi tagja lesz.

 

A volt Forma 1-es sportoló 2003-ban vette át a csődbe jutott Aero Lloyd német légitársaság osztrák leányvállalatát, és megalapította a Niki Luftfahrt GmbH (“flyniki”) diszkont légi utaztató céget.

 

Az Air Berlin 2004 óta társtulajdonos a vállalatban. 2010 februárjában 24 százalékos részesedését 21 millió euróért 49,9 százalékra egészítette ki a német cég, s ezzel egyidejűleg született megállapodás a kölcsönről is. A kölcsön fedezetéül Lauda többségi tulajdonrésze szolgált.

 

Lauda a sajtótájékoztatón kijelentette, a “flyniki” utasforgalma idén várhatóan 4,3 millió fő, bevétele 430 millió euró lesz. A nyolcszáz alkalmazottat foglalkoztató cég adózás előtti eredményét 12 millió euróra tervezik. A mintegy tízszer nagyobb új tulajdonos az idén várhatóan veszteséget termel, de a tervek szerint a jövő évet nyereséggel zárja.

 

Hartmut Mehdron, az Air Berlin vezérigazgatója közölte, hogy az önálló márkanév megmarad, és közlekedésjogi okokból továbbra is egy osztrák alapítvány tulajdonaként jegyzik majd az 50,1 százalékos tulajdonrészt. Az Air Berlin járatainak új, negyedik csomópontjává építi ki Bécset.

 

Lauda az 1990-es évek végén már megvált egy légitársaságtól. Első légi vállalatát, a Lauda Airt az akkor osztrák állami tulajdonban lévő, ma a Lufthansához tartozó Austria Airlines (AUA) vette meg.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.